Sürekli bir hava sirkülasyonu olmasını istediğimiz bu mevsimde yapılacak en iyi şeyin klima altında gününüzü geçirmek olduğunu düşünenlerden misiniz? Özellikle klima çarpar, ben vantilatör kullanıyorum da diyebilirsiniz.! Hatta doğal yöntem olarak iki karşılıklı pencere açıp hava akımını mı kullananlardan mısınız? Aslında her düşünceye saygılı olmakla birlikte her yöntemin BOYUN açısından çekinceleri mevcut. Boynumuz çok narin bir yapıda ve bel- sırt omurlarına göre korumasız. Çok basit travmalardan, hava akımından ve ani-ters hareketlerden bile etkilenir. Sadece direk maruziyeti durdurmak gerekir. Bunun için yaz-kış önerdiğim fular takmak işe yarayacaktır. Aynı zamanda ısı dengesini koruyarak, terleme ile gelen ıslaklığı alacaktır.

GÜÇLÜ BİR BOYUN İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Sadece eklem, kas ve kemik üçgenini güçlendirmek yetmeyecektir. Duruş ve pozisyonlarımız tamamen boyun açısını korumak yönünde olmalıdır. Servikal Lordoz dediğimiz boynun ’C’ şeklini korumak gerekir. Basınç eğrisi değiştiğinde ise omurgaların arasındaki kıkırdak yapının da bozulmaya yüz tuttuğunu göreceksiniz. Bu da bize BOYUN ve KOL AĞRISI, UYUŞMA hatta ilerleyen zamanda KUVVET KAYBI olarak yansıyacaktır.

BOYUN EGZERSİZLERİ İLE BOYUN OMURLARIMIZI KORUMAK MÜMKÜN MÜ?

Güçlü bir boyuna sahip olmak için tüm hastalarıma önerdiğim birkaç ipucu paylaşmak isterim. Boyun omurlarını korumanın başında kasları ve eklemleri korumak gelir. Onların sağlamlığını ve dayanıklılığını arttırmak ile omurlarımızı, devamında da beynimizin uzantısı olan OMURİLİK SİNİRLERİMİZİ korumuş oluruz. Kaslarımızı güçlendiren egzersizleri web sayfamda (www.dronurkulaksizoglu.com) bulabilirsiniz ama ne tür egzersiz yapacak olsanız da en başında boyun kaslarınızı ısıtarak hazır hale getirmeniz gerekir. Çocuklarımızın sık yaptığı omuzların yukarı kalkması ile istemediği bir şeyi belirtmesi olarak adlandırılan ‘BANANE’ hareketini 4-5 kez tekrarlayın. Sonrasında ise parmak uçlarını büzerek göğüs üzerinde sabitleyin. Dirsekleriniz yere paralel olarak çember çevirmeye başlasın. İşte şimdi hazır ve ısınmış kaslarınız var; EGZERSİZLERİ YAPMAYA BAŞLAYIN.

TUTULMALAR, KİLİTLENMELER ÇOK SIKLAŞTI, BOYUN FITIĞI MI OLDUM?

Bedenimizin verdiği sinyalleri doğru zamanda algılamayıp, ihmal etme durumunda kaldığımızda ilerlemiş bir durum ile karşılaşıyoruz. Boynumuzun kilitlenmeleri artmadan önlemimizi almamız gerekir ve bu konusunda Uzman Hekimlere iyi bir muayene olmanızı öneririm. İlk sinyal olan ağrı ve tutulma ters giden bir olayın göstergesi olduğunu unutmayalım. Bir masaj yaptırsan geçer, ağrı kesici çok iyi gelir, şu kremi sür ve sıcak tut, zaten Doktor ’da sana aynısını verecek, gel ben bir kütürdeteyim…. Kendi başımıza TEDAVİ olmaya çalışmamak, her ağrıya bir kılıf bularak çözümlemeye çalışmamak gerekir.

BOYUN DÜZLEŞMESİ FITIK MIDIR?

15-20 yıl öncesine kadar Boyun Düzleşmesini hiç önemsemezdik. Ama asıl Fıtık başlangıcının düzleşme olduğunu anlayınca ciddiye alarak tedavisine yoğun mesai harcamaya başladık. İlk olarak açı bozulması, boyun kavsinin düzleşerek terse dönmesi tüm dengeleri bozar. Boyun ağrısı ile kendini gösterir. İlerlemesi durumunda da kollara yayılan ağrı, uyuşma başlar. Huzursuz bir boyun ve kol tarif ederler. Gece uyutmayan ağrılar ve kuvvet kaybı belirtisi ise acil bizlere başvurması gerektiren durumu izah eder.

AMELİYAT NE ZAMAN GEREKİR?

Tedavi protokolünde saptanan her fıtık hemen AMELİYAT edilmez. Tüm Boyun Fıtıklarının %3 ila 4’lük kısmı MİKROCERRAHİ adayıdır.  Kuvvet kaybı, idrar tutamama, dengesizlik, 3-4 hafta Fizik ve ilaç tedavisine yanıt vermemesi, baş dönmesi, baş ağrısı ve uyuşmaların olduğunda fıtıkların ameliyatını konuşuruz. Diğer % 96-97’lik kısım ise alternatif ve destekleyici tedavilerle devam edilir.

MİKROCERRAHİ teknik ile MİKRODİSKEKTOMİ KAPALI AMELİYAT MIDIR?

Aslında son 30 yıldır muhteşem gelişmeleri mikrocerrahi teknikler sayesinde yaşıyoruz. Hastanın ameliyat bölge kesisini 1,5 cm olarak planlayıp, buradan mikroskop sayesinde 40 kata yakın büyüterek, çok detaylı ve dokuya saygılı temizlik yapabiliyoruz. Bu tekniğin avantajı herhangi bir sinir dokusuna ZARAR verme olasılığını en aza indiriyor ve kısa sürede iyileşme gerçekleşiyor. Halk arasında ise küçük bir iz olması sebebiyle kapalı ameliyat diye adlandırılıyor.

İŞE DÖNÜŞ VE TEKRAR NORMAL HAYAT OLMASI MÜMKÜN MÜ?

Boyun fıtığı ameliyatlarından sonra 1-2 hafta boyunluk takması ve hızlı bir şekilde normal hayatlarına dönmesi beklenir. Bazen ameliyat sonrası duruş ve pozisyon eğitimi için kısa süreli Fizik tedavi desteği önerilebilir. Ama asıl olan geri dönüşü mümkün olmayan hasar ile karşılaşmadan doğru yerde, doğru zamanda ameliyat olmak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This field is required.

This field is required.